Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen onsdag 12.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Du kan løse ut skred. Hold avstand til skavler!

Skredfarevurdering

Snøskredfaren styres av det vårlige og milde været. I bratte solsider vil snøoverflaten svekkes når solen titter frem, og i bratte fjellsider vil det være lett å løse ut skred.

Nattestid og i skyggen vil snødekket fryse på og bli stabilt.

Over ca 700 moh er det i enkelte heng fortsatt svake lag av kantkorn/rim, men dette er svært vanskelig å påvirke. Sjekk snødekket om du skal ut i bratt terreng.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 12. april 2023

Snøoverflaten endres gjennom døgnet. Om natten fryser den våte og fuktige snøoverflaten til og det er skare i overflaten. I skyggefulle områder kan snøoverflaten holde seg kald gjennom dagen. Utover dagen når solen varmer vil overflaten i solvendt terreng bli myk og fuktig.

Under 700 -800 moh er snødekket fuktig i alle himmelretninger 700-800 moh. Over 700 moh er det fortsatt tørr, lagdelt snø.

Snømengdene har minket godt i lavlandet den siste tiden.

Over ca 700 moh er det fortsatt svake lag av kantkorn og rim som ble dannet i midten av mars. Dette særlig i sørøstlige, sørlige og sørvestlige områder. Problemet er veldig lokalt og laget er vanskelig å påvirke.

Første og andre påskedag gikk det en del naturlig utløste skred, både en hel haug av mindre løssnøskred og flere større flakskred.

Fjellvær

Tirsdag 11. april 2023

Oppholdsvær. Bris fra øst. -6 °C til 6 °C på 700 moh. Klarvær.

Onsdag 12. april 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -3 °C til 8 °C på 700 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS